onsdag 1. april 2009

Studenter: GI BLOD!

Røde Kors studentgruppen på Universitetet i Butare hadde for noen uker siden en Gi Blod kampanje som Camilla og meg fikk være med på.
En tidlig morgen en ukedag møtte mange studenter opp for å gi blod sammen med studentgruppen og personale fra det lokale sykehuset og blod-klinikken. Den ene gymsalen på universitetet var tilholdsstedet vårt, der det ble satt opp flere små stasjoner for å "sluse" studentene gjennom uten å lage for lange køer noe sted samt gi alle det rommet de trengte for å føle seg komfortable mens de donerte den røde væsken.

Post 1: Innveiing
Første steg ut var veiing av de som ønsket å gi blod. Det ble satt en grense på 50 kg for å kunne gi blod denne dagen, så desverre var det noen studenter som ikke kunne gi blod selv om de ønsket. Heldigvis møtte det opp så mange at nesten 200 studenter fikk gitt blod i løpet av timer.

Post 2: Registrering
Neste stasjon var registrering og levering av helsekort. Dette ble gjort av personell fra en blodgiverklinikk fra sykehuset i Butare.
Post 3: Blodtrykk og helsesnakk
Etter registreringen ble donorene sendt videre til en sykepleier som sjekket blodprosenten og blodtrykket samt hadde en liten snakk med hver enkelt om hvordan de føler seg, om de har hatt risikosex slik at blodet kunne være infisert etc.


Post 4: Gi blod
Etter litt ventetid var det så klart for å legge seg godt tilbake i sengene og la sykepleierne ta seg av resten. Det var hele tiden 5 sengeposter som var opptatt av donorer, og 3 sykepleiere og leger som gikk runden for å passe på at alt gikk normalt for seg og at ingen følte store ubehag ved prosedyren.
Post 5: Mat, drikke og tabeletter
Da siste dråpe var gitt, kom studentene bort til Camilla og min post, der vi delte ut mat og drikke (melk var den store vinneren på denne posten) samt jerntabeletter som alle skulle ta i 5 dager. Dette var en topp post å være utstasjonert på da vi fikk pratet med alle samt hatt mye moro med andre frivillige som kom innom posten vår.

1 kommentar:

Esther sa...

Hei Carina! Så flott at dere også kan engasjere dere i denne form for arbeid. Jeg forstår at dagene byr på mange forskjellige oppgaver. Moro å lese om det! Uansett, god tur til gorillaene, vi gleder oss til å lese om det også!! Stor mammaklem