mandag 13. april 2009

Tilgivelse

Tilgivelse er et ord jeg ofte kommer over når jeg snakker med mennesker her i Rwanda, spesielt nå i april og sørgeperioden. Det er viktig å prøve å kunne tilgi det mennesket som har tatt livet til dem man er glad i, sies det gjerne her.

Kubararira (tilgivelse)
Kubararira betyr tilgivelse på kinyarwanda. Et ord med en stor betydning og et ord som på mange måter dekker bedre hva som ligger i begrepet enn det tilgivelse på norsk gjør. I ordet kubararira ligger dette: å gjøre en aktivitet istedet for en annen. Før man har gitt tilgivelse bærer man på en dobbel sorg og en dobbel byrde (både din egen og den andre sin). Ved å tilgi så gir personen slipp på disse byrdene og sorgene og overfører dem til den andre, noe som fører til at personen kan føle seg lettere og mindre nedtynget av f.eks sorg.
Ordet kubabarira kommer av ordet kubara (å lide), noe som henspeiler på at det å lide er noe man gjør frem til tilgivelsen er gitt ved at man da overfører sin lidelse til den man tilgir.

Betinget og ubetinget tilgivelse
Forskere på området mener at det ofte er lettere å tilgi om dersom den skyldige andrer seg og ber om unnskyldning. Samtidig er det ikke lett å gjøre noe som man ikke psykologisk ønsker å gjøre, slik som f.eks å tilgi en som har drept dine nærmeste. Filosofer ser ofte på tilgivelse som en handling som er bra at man gjør, men som det ikke er galt eller feil om man unnlater å gjøre.
Samtidig er det mulig å tilgi selv om den som har forvoldt skaden ikke angrer, en praksis som har sine røtter i den kristne kjærlighetsetikken. Denne type etikk er noe av det som vi finner igjen i kubararira (tilgivelse på kinyarwanda) ved at den skadelidte blir frigjort fra den som har voldt en vondt. Alt i alt mener mange at å gi tilgivelse bedrer den mentale helsen til personen som har hatt det vondt, og enkelte mener også at ubetinget tilgivelse kan være med å få personen som har voldt skade til å endre seg.

Rwanda og prosessene her
Mange jeg møter snakker om at det er viktig og riktig å prøve å tilgi de som tok aktiv del i folkemordet. En prosess som er lang og vanskelig, og som ofte innebærer at personen som har tatt del i handlingene, tilstår samt går gjennom en gacaca* rettssak der de også ber den overlevende familien om tilgivelse. Får fangene tilgivelse av de overlevende får de rosa fangedrakt og vil i mange tilfeller arbeide ute i lokalsamfunnene med forebyggende samfunnsarbeid og kroppslig arbeidet til gode for befolkningen. En prosess som er tenkt å skulle hjelpe til å lege sårene etter '94, samt gjøre alle vant til at personene som tok del i drapshandlingene er ute i samfunnet og at man må lære seg og leve sammen som et folk; rwandere, ikke delt opp i to folkegrupper slik praksisen var tidligere.

*Gacaca rettssakene er en semi-tradisjonell rettergang, der lokalsamfunnet kommer sammen og peker ut den skyldige, gir dem dom og hører deres forklaring. Denne typen rettsak har fått mye kritikk fra flere hold. Både fordi den siktede ikke får bruke vitner til sitt forsvar ei heller en advokat eller annen representant som kan føre saken. I tillegg er det komme kritikk mot at det er for dårlig sikring av vitner, ved at mange overlevende vitner har erfart å bli forfulgt og enten mishandlet eller drept som følge av at de har vitnet. http://en.wikipedia.org/wiki/Gacaca

Ordtak om tilgivelse
"Forståelse er ofte et forsspill til tilgivelse, men allikvel er det ikke riktig at 'å forstå er å tilgi'. Vi tilgir ofte det vi ikke forstår (fordi vi ikke vet hva annet vi kan gjøre), og forstår det vi ikke kan tilgi" (Mary McCarthy)

"Sinne gjør deg mindre, men tilgivelse tvinger deg til å vokse deg større enn du var" (Cherie Carter-Scott).

"Tilgivelse er svaret på barnets drøm om mirakelet som gjør det istykkerrevne helt og det skitne rent" (Dag Hammarskjøld).

"Gleden over å tilgi er søtere enn gleden over hevn" (Koranen).

"Det er mye lettere å tilgi en fiende når du har forsonet deg med han" (Olin Miller).

"Vi er alle eltet av svakheter og villfarelser; la oss gjensidig tilgi hverandre våre dumheter, det er naturens første lov" (Francois de Voltaire).

Ingen kommentarer: