søndag 12. april 2009

Folkemord - aldri igjen?

Hva er folkemord?
"Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide" (FN, 1948 trådte i kraft i 1951) artikkel 2 definerer folkemord slik:
In the present Convention, genocide means any of the following acts committed with intent to destroy, in whole or in part, a national, ethnical, racial or religious group, as such:
- (a) Killing members of the group;
- (b) Causing serious bodily or mental harm to the members of the group:
- (c) Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
- (d) Imposing measures intended to prevent births within the group;
- (e) Forcibly transferring children of the group to another group.

Implikasjonene til denne teksten er mange, men handlingene for å forhindre ny bruk av teksten er heller få.
Det var juristen Raphael Lemkin som under andre verdenskrig introduserte begrepet folkemord, handlinger som ifølge Lemkin går ut på å drepe andre mennesker på grunnlag av hva de var; trosretning, etnisk tilhørighet, seksuell legning eller kjønn, og ikke på grunn av noe de hadde gjort. I 1948 fikk Lemkin gjennomslag for at en lov om folkemord skulle bli en del av folkeretten.

Aldri igjen?
Opp gjennom den moderne historie har verden og det internasjonale samfunnet vært vitne til flere forsøk på og gjennomføringer av folkemord. Det å stadfeste at massakre og drap av en gruppe mennesker er folkemord er en vanskelig og lang prosess. Men hver gang det internasjonale samfunnet våkner opp og erkjenner at massakre og drap av en gruppe overfor en annen skjer eller har skjedd, kommer sitatet: Aldri igjen!
Et velbrukt sitat, uten så mye politisk gjennomslagskraft eller internasjonale handlinger. Et sitat av tomme ord, eller? Hva skal til for å ta grufulle hendelser på alvor, hva skal til for at det internasjonale samfunnet handler i samsvar mot det uskyldige mennesker til stadighet opplever?

De kanskje mest kjente tilfellene der merkelappen folkemord har blitt brukt er: Holocaust (2.
verdenskrig), Kambodsja (1975-1979 utført av Khmer Rouge, ca. 2 millioner drept), Rwanda (1994, mellom 800 000 og 1 million drept), Srebrenica (tidligere jugoslavia, 1995) og nå sist Sudan (Darfur, 2003 -). Hvor mange flere dager, uker og måneder skal vi sitte å se på at mennesker mister livet grunnet ideologier som virkelig ikke har noe i denne verden å gjøre? Hvor mange flere Rwanda, må til for å handle før det er for sent?

ICC - på vei fremover?
I mars 2009 ble arrestorderen til Sudans president Omar Al-Bashir fremstilt på grunnlag av det sittende statsoverhodet sine war crimes og crimes against humanity (ikke eksplisitt folkemord, da retten ikke kunne finne utførlig bevis for at dette er et folkemord, men om retten skulle finne slike bevis forbeholder de seg retten til å inkludere dette i arrestorderen) , handlinger begått mot en viktig del av folkene i Darfur regionen. Dette er første gang ICC fremsetter en arrestordre på et sittende statsoverhodet, en handling som kanskje vitner om at det internasjonale samfunnets vilje til å handle er i endring.

Den siste uken har diverse talspersoner for det internasjonale samfunn talt om at verden må lære av sine feil og ikke vente med å gjøre resolusjoner til handlinger som kan gjøre en forskjell.
Nå gjenstår "bare" det å virkeliggjøre taler til handlinger, og arbeide aktivt for å forhindre nye overgrep mot mennesker.

Få mer innsikt:
Aegis Trust: http://www.aegistrust.org/index.phpoption=content&task=view&id=95&Itemid=126
Genocide Watch: http://www.genocidewatch.org/
Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Genocide
Gregory Stanton (forsker på folkemord).
Folkemord: http://www.folkemord.no

Ingen kommentarer: