mandag 9. mars 2009

Regler i Krig Workshop

Endelig var det klart for den første workshopen i IHR - Regler i Krig. Dette å få lov å holde workshopper, være aktive, dele den kunnskapen vi har, motta den kunnskapen de andre frivillige sitter, med har tatt laaaaang tid. Men nå var endelig helgen her, og vi skulle få lov å utfolde oss. Endelig skulle vi få holde litt foredrag, bruke de deltakende metodene vi kan, ha det moro, få gjøre noe vi liker å drive med. Endelig skulle Camilla få ha om seksuell helse (ofte kalt aktivt valg i røde kors ungdom i Norge) og jeg skulle endelig få ha om internasjonal humanitær rett (reglene i krig).


Lærevillige studenter
07.40 lørdag morgen var vi på plass på NUR (National University of Rwanda), hvor workshopen skulle foregå med Røde Kors gruppen som en del studenter har dannet der. 30 studenter var det vi var blitt enige med presidenten i røde kors gruppa at skulle være antall deltagere denne helgen. Men, da dagen kom og vi møtte opp var det nesten 20 stykker til som ønsket å være med på workshop, og det klarte vi ikke si nei til. Så 47 studenter ble deltakere, det høyeste antallet studenter som har møtt opp til et møte de siste årene i denne gruppa. Tydelig interesse for både aktivt valg og internasjonal humanitær rett!

4 timer til rådighet var det vi hadde hver til å gjennomgå litt grunnkunnskaper innen temaområdene. Et lite antall timer, men med mye innhold og deltakende metoder var det rom for kunnskapsøking i alle ledd!

Med gjennomgang av Røde Kors sin historie, beskyttende emblemer og mandat fikk studentene kunnskap om den organisasjonen de er en del av og som det viste seg at de ikke visste så altfor mye om. I tillegg gikk vi gjennom historien for at IHR kom på agendaen og ble laget samt forskjellene mellom sivilie/ikke stridene og stridene, 3 delingen av konflikter som brukes for å klassifisere væpnede konflikter, samt de mest grunnleggende prinsippene for regler i krig.

Fra quiz via diskusjon til kunnskap
For å gjøre en liten vri på enmannstalen fra tavleposten, hadde jeg med en Quiz som studentene fylte ut og som vi gikk igjennom på søndagen. Dette tok tid, da både engelsken var vanskelig (for studentene som er mest vant til Kinyarwanda og Fransk) og svarene var fylt med dilemmaer og mange oppklaringer måtte til. Men dette var absolutt noe av det mest vellykkede ved hele helgen. Deltakende metoder slik som diskusjon rundt oppgaver og spørsmål er ikke en vanlig måte å drive undervisning på viste det seg, men en måte og metode som studentene virkelig satte pris på!

Det hele toppet seg med at flesteparten av studentene valgte å være over tiden da de ville vite alle svarene slik at jeg kunne forklare hvorfor det var sånn og slik, og ikke bare få de siste svarene tilsendt på mail. Det viste seg nemlig at den tiden vi hadde til rådighet ikke var helt tilstrekkelig da diskusjonene tok mye tid, men med litt fleksibilitet fra studentenes side klarte vi brasene!

Moro var det, og jeg gleder meg masse til neste kurs:)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så flink du er!! Heldige er de som fikk delta på workshop med deg som leder. Du er og blir en tøffing :)
Lykke til videre! Klem Kristine

Anonym sa...

Hei Carina! Saa moro aa kunne foelge deg selvom vi er i Vietnam. Dette var nok noe som passet dere godt, etter alle disse mnd. i Rwanda. Vi vet du synes det er godt aa faa utrettet noe nyttig, og det har du virkelig faatt gjort naa. Vi fortsetter aa foelge med deg, og vi har snakket mye om deg, spesielt naar vi var i Hoi An. Skredderen "din" ba oss hilse masse til deg, vi fant han til slutt. Ha det godt jenta var! Klem fra mamma og pappa