tirsdag 3. februar 2009

På jobb i Burundi

Sammen med 20 frivillige og ansatte fra Rwanda Røde Kors dro Camilla og meg til nabolandet i sør paa 4 dagers utvekslingstur til Burundi Røde Kors i forrige uke. Det ble mye latter, informasjon og ikke minst mange nye inntrykk.
Bussen plukket opp meg og Camilla i Butare, kun noen skarve kilometer fra grensen til Burundi og etter noen varme minutter på grensen for å skrive oss ut av Rwanda og inn i Burundi var det klart for noen svingete, bakkete og ikke minst noe farlig kjøring til Bujumbura. Første dag gikk stort sett med til å komme oss til Bujumbura samt kikke oss litt rundt på hovedkontoret til Burundi Røde Kors, i tillegg til å innstalere oss på Albatross hotel. Hele veien til Burundi, igjennom hele oppholdet i Burundi og hele veien tilbake fra Burundi var det MYE latter, spøk og moro gitt av noen av gutta i gjengen. Dette gjorde at vi hele tiden hadde smilet lett tilgjengelig og humøret var på topp, uansett når på døgnet det var og hvor vi befant oss.
Returnerte flyktninger
Dag to ble veldig begivenhetsrik og ikke minst full av informasjon, inntrykk og 'mil etter mil etter mil' i bil.

Da denne turen ble arrangert i sin store helhet av DM (disaster management) kontoret og Youth Director i Kigali i samarbeid med DM og Youth Director i Bujumbura, hadde turen stort sett fokus på de utfordringene som finnes i regionen når det gjelder DM og mobilisering av unge frivillige. Derfor dro vi denne dagen til Makemba, helt sør i Burundi og veldig nært grensen til Tanzania, for å besøke en leir for returnerte flyktninger fra Tanzania. Denne leiren er drevet av Burundi Røde Kors, Unicef, UNHCR, EU og WFP og er for mennesker som har blitt kastet ut av Tanzania da de ikke har lovlig opphold lenger, men som har bodd i Tanzania mer eller mindre de siste 30 årene. Dette er en av de storste utfordringene Burundi Røde Kors har per idag innen DM (i tillegg til internt fordrevne et antall rundt 100 000 i oktober 2006, flyktninger fra DR Kongo etc).
I følge UNHCR lever det mellom 150 000 og 300 000 burundiske flyktninger i Tanzania. Og UNHCR har som mål å få repatriert ca. 50 000 av disse hvert år. Dette krever mye resursser, både menneskelige og økonomiske, i tillegg til mye tid. Derfor er det fint at NGO'er i området har startet å jobbe sammen mot denne felles utfordringen.
Hva gjør Burundi Røde Kors?
Leiren vi besøkte denne dagen var satt opp av Røde Kors i samarbeid med andre NGOer og FN organisasjoner og er en transfer-leir, der returnerte flyktninger fra Tanzania er innom for å registrere seg, få litt mat og klær samt husly, frem til de 4 dager senere blir flyttet til den landsbyen de kom fra tidligere. Leiren har kapasitet til å ta imot 300 flyktninger hver 4. dag, men frem til nå har 'kun' ca 200 kvinner, barn og menn vært innom samtidig. Dette har gjort at de sanitære forholdene er relativt gode, og frem til nå har ingen epidemier eller dødsfall funnet sted her. Naa er det ikke slik at selv om sanitaerforholdene er relativt gode, og ingen har dodd i leiren, saa er dette et hyggelig sted aa vaere. Saa langt derifra, men det fungerer og det gir en trygghet og faar de primaere behovene som mat, trygghet og en seng og sove i paa plass.

I leiren i Makemba har Burundi Røde Kors 3 fulltidsansatte, de tar seg av den daglige driften med registrering, utdeling av mat og klær samt det å prøve å finne et permanent hjem til de returnerte flyktningene. Dette er enklere sagt enn gjort og det er ikke slik at når de er blitt flyttet til sitt mer permanente bosted så forsvinner Røde Kors. Nei, Burundi Røde Kors hjelper de hjemvendte flyktningene i 3 månender med å reintegreres i samfunnet, finne et trygt og godt bosted og de nødvendige redskaper for å overleve.
Dette er lettere sagt enn gjort da landproblematikk og dårlige sosiale forhold, samt anklager om samarbeid med FLN ofte er det som møter de returnerte flyktningene når de setter sine bein på Burundisk jord igjen.
Noen steinkast unna Røde Kors sin leir har UNHCR satt opp en flyktningeleir, ogsaa denne for returnerte flyktninger med da for mennesker som har vært i kontakt med FNs høykomissionær for flyktninger (UNHCR) i Tanzania og som fordi de føler det er greit å komme tilbake til Burundi velger å komme sammen med UNHCR.
'Portforbud' og road-blocks
Burundi har innført 'portforbud' mot å komme inn i Bujumbura etter kl. 18. Da stenges bygrensene ved at militærpoliti og annet militære mer eller mindre stenger grensene, dette da sikkerhetssituasjonen utenfor hovedstaden er sett på som utrygg og man derfor helst ser at alle befinner seg innenfor bygrensene etter mørkets frembrudd.

Men det er ikke kun når det er mørkt at man opplever å bli stoppet i såkalte road-blocks, enten bemannet av militære, politi eller andre (!). Flere ganger mens vi var utenfor Bujumbura ble vi stoppet, men alltid vinket videre uten større om og men. Dette er et veldig fremmed element i hverdagen i forhold til hvordan sikkerhetssituasjonen er i Rwanda, kun noen kilometer lenger nord.
På grensen til DR Kongo
Dag tre tok vi turen fra Bujumbura og mot vest, til der Burundi møter DR Kongo, og der et land i relativ konfliktløshet møter sitt absolutt motstykke i et veldig konfliktfylt landområde. Dette har konsekvenser for stabiliteten til Burundi også, og ikke minst det arbeidet Burundi Røde Kors gjør. Flyktninger fra nabolandet er en av de utfordringene som humanitære organisasjoner samt myndighetene jobber med.
Det var da vi reiste med buss for å kikke på et røde kors prosjekt i Gatumba, rett ved grensen til Kongo, at vi også tok turen til grensen. Det var ikke mye å se, annet enn noen biler som skulle over, de veldig fjellene til DR Kongo, samt selgere og pengevekslere. Da vi ikke kunne stoppe på grensen for å kikke oss mer rundt (av veldig naturlige årsaker...det er jo tross alt en grenseovergang!) tok vi 'handlingen' ut bussvinduet. Så etter noen hektiske minutter med valuta-tenking, var vi de stolte (?) eierne av kongolesiske penger.

Lake Tanganyiaka og Saga Beach
Samme dag som vi besokte grensen til DR Kongo og Burundi Røde Kors sitt prosjekt i Gatumba, fikk vi ogsaa naerkontakt med innsjoen, sand mellom taerna og folelsen av aa bli kastet fra tragedie til paradis kun i lopet av noen faa minutter. For det var en stor kontrast aa vaere saa naert saa mange som har det vondt, som lever i konstant frykt og konflikt til aa plutselig befinne seg paa en utrolig vakker strand med hvit sand, blaatt vann og en folelse av aa vaere i paradis.
Uforutsett stopp i landsby
Reisen langs landeveien fra Rwanda til Bujumbura er fylt av kontraster. Utrolig natur med hoye fjell, bratte skrenter, frodige skoger, palmer og banantraer gaar plutselig over i et flatt 'kraterlignende' omraade som etterhvert viser Lake Tanganyiaka i hele sin velde. Det er fint at naturen er saa overveldene, det gjoer nemlig at vi ikke fullt saa ofte enser den farlige veien vi kjoerer paa, der trafikkuhell og kollisjoner er hyppige.
Dette fikk vi virkelig oppleve da vi returnerte fra Bujumbura til Rwanda, da kjorte vi nemlig forbi 2 front-mot-front kollisjoner som hadde funnet sted noen timer tidligere. Smale veier, tunglastede lastebiler, halsbrekkende forbikjoringer i oppoverbakke og svinger gjoer sitt til at veiene ikke akkurat kan beskrives som 'trygg trafikk'. Den tredje ulykken vi ble vitne til denne dagen gjorde at vi, samt mange andre, fikk et uforutsett stopp ved en liten landsby, da traileren som hadde mistet bremsene og dermed hadde valgt aa kjore inn i siden og dermed endte opp paa tvers av veien. Heldigvis ble ingen skadd i ulykken, men det tok tid aa faa fjernet traileren slik at trafikken kunne flyte normalt igjen. Derfor benyttet vi anledningen til aa handle litt avokadoer, lok og ellers 'sponse' den lokale handelsstanden med kjop av brus.
Burundi fakta
Burundi grenser til Tanzania, Rwanda og DR Kongo, men er naert situert til Zambia ogsaa. Landet ligger hoyt, for det meste rundt 1700 meter over havet, med Lake Tanganiyaka som det laveste punktet (772 m.o.h).
Burundi er som Rwanda, et av de mest befolkede landene i Afrika, med sine ca. 8 millioner innbyggere fordelt paa et lite landomraad.
I 1962 ble Burundi uavhengig og losrevet fra det FN stottede Belgiske avhengighetsforholdet de da var under. Paa begynnelsen av 1900-tallet var Tyskland og Belgia henholdvis kolonimakter i landet som paa det tidspunktet ble satt sammen med Rwanda og de to landene ble kalt Ruanda-Urundi.
De fleste snakker Kirundi, et spraak som er relativt likt til Kinyarwanda som det snakkes i Rwanda, noe som gjoer at Rwandeserne og Burundierne lett kan forstaa hverandre.
Landet har som de fleste av landene i Great Lakes regionen erfart lange perioder med konflikt i landet. Idag er situasjonen fortsatt skjoer og saa sent som sommeren 2008 var det konflikt mellom den Burundiske haeren og FLN noe som resulterte i bombing av Bujumbura.
Her kan man lese mer om Burundi:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kjære Carina! Dette høres ut som en spennende tur. Det er ganske fjernt fra den verden vi lever i her hjemme. Du er heldig som virkelig får se hvor godt vi har det, og jeg vet at du er veldig bevisst på akkurat det. Jeg blir rørt når jeg leser bloggen din og det sniker seg frem en liten tåre når jeg ser bilder av "my queen"! Stor mammaklem

Anonym sa...

Flotte blogger/artikler/oppdateringer du legger inn her altså:=) Miss you!