søndag 15. februar 2009

Hygge i heimen og Jul # 1 i 2009

Som seg hør og bør er det bra med hygge i heimen, både for å koble ut og samle krefter, lage gode minner samt få seg en god latter eller to. Dette gjør jeg og Camilla noe aktivt for å få til.
Tannpuss i lag er både hyggelig og kan føre til latterkrampe, samtidig så er det vel også kanskje et tegn på at vi er sammen dag ut og dag inn og har blitt avhengige og altfor lite uavhengige av hverandre...?!

Også den tilsendte bamsen til Camilla, pili-pili er et fint innslag i hjemmehyggen, og et kjærkomment medlem av rwandafamilien.

Jula varer helt til påske
Da vi har vært så heldige å få tilsendt mye julestasj av våre foreldre og familier har vi nå startet julefeiring nr.1 i 2009. Dette da vi ikke rakk å feire jul i Rwanda eller Norge i 2008, så dermed tar vi det igjen i 2009 istedet. Vi har åpning av julekalender, tenning av adventslys og Camilla har pyntet opp riktig så fint med pappnisser, engler og annen julepynt tilsendt av noen forfrosne venner som stilte opp på bildetaking i nisseluer, skiutstyr og annen herlighet på slottsplassen.
Vi begynte mattradisjonene i juleferingen dette året med Schrøders sennepssaus, eggerøre og varme rundstykker, nam nam:)
Senere i 'jula' blir det kjøttkaker, brunsaus, surkål og annen tradisjonell norsk mat. I tillegg står nøtter sentralt i hyggen i heimen dette året, og vi har dermed en liten nøttelinøtt nøttum følelse.

Juleverksted
I tillegg til dette har vi hatt juleverksted. Vi inviterte 3 venner til uhøytidelig juleverksted, et fenomen våre gjester til da aldri hadde hørt om eller visste hva innebar. Da Camillas mormor har vært så elskverdig å sende ned et pepperkakehus, ble dette første prosjekt ut. Vegger og tak hadde fått hard medfart på vei fra Norge til Rwanda, så første sted i byggeprosjektet ble å 'lime' platene sammen med melis. Det resulterte i mye gris, latter og tidsbruk, men viste seg å absolutt være verdt det.


I tillegg til husbygging ble julemarsipan formet til de utroligste (?!) kreasjoner. Både snømenn, sopper, slanger, mygg/edderkopp etc var å finne i samling søte, klissete, spiselige figurer. Også Onkel Donalds julehus ble bygget mens vi ventet på at melisen skulle gjøre jobben sin med å gjøre vegger og tak stabile nok til at pepperkakehuset ikke risikerte å falle fra hverandre.
Noen øl og MYE melis senere stod huset klappet og klart med pynt i form av både påklistrede drops og fargerike tyggiser, samt en skare av de herligste marsipankreasjoner som noensinne er laget i Rwanda....
Taco - luksus i Butare

Taco...det er vel nesten den retten som spises oftest etter grandiosa i helgene langs norskekysten? Dette har vi vært så heldige å få til også her i Rwanda. Senõr Tor, kjæresten til senõrita Camilla var nemlig så snill oglur å pakke ned tortillalefser, tacokrydder og tacosaus i sekken når han kom på besøk i januar. Det ble en braksuksess og vi har kost oss med denne herlige retten 3 ganger de siste ukene, noe vi to senõritaene er veldig glade for!


Hverdagspålegg i Norge, festmat i Rwanda
'Min første leverpostei', makrell i tomat samt kaviar har virkelig også satt sitt preg på våre hver-dag-er-en-fest-måltider.
Også blomkål og brokkolisuppe, mexikansk gryte og stroganoff gryte fra Toro, potetstappe, picnicskinke og lasagne står på tapeten for oss. Akkurat lasagnen kan bli en stor utfordring, da vi ikke har ovn og må ty til utprøving av svak varme, stekepanne med lokk og god gammeldags improvisasjon (god idé fra Ingunn, venninne av Camilla). Vi gleder oss til de siste månendene i Rwanda, som helt klart vil være fylt av norske matvarer til tider:)

1 kommentar:

Anonym sa...

Kjære Carina! Nok en gang har jeg hatt gleden av å lese din morsomme og interessante blogg. Forstår at jula setter sine spor hos dere nå i februar og mars, ganske spesielt. Dersom det blir en vane som kommer til å henge igjen når du kommer tilbake, så skal jeg heller "dytte deg i sida" og fortelle når på året det foregår. Men langt der nede i Afrika synes jeg det er helt greit!! Kos dere med det dere har fått tilsendt, og hvis det kan gi dere en liten følelse av norsk jul, så er jo det fantastisk. Ha det godt til vi snakkes neste gang! Mammaklem