lørdag 3. januar 2009

Fra jord og vann til murstein!

Fra juli 2006 til november 2008 bygde Rwanda Røde Kors 199 hus for barn og deres familier samt 1387 latriner. Dette er et viktig arbeid som tar tid, penger og ikke minst krefter fra de som bygger husene. Her kommer en liten gjennomgang av første del av prosessen mot et ferdigstilt hus; mursteinslaging.
En varm dag i desember møttes frivillige og lokalbefolkningen til dugnad i Nyanza distriktet i Rwanda. Målet for dagen var å lage mursteiner og i løpet av noen varme timer hadde gjengen laget 120 mursteiner, et første skritt på veien mot en ny fremtid for huseieren.
VANN
Vann trengs for å lage mursteiner og det å hente vann sammen med andre frivillige ble min og Camillas første jobb denne dagen. 20 minutter senere var vi fremme ved vannpumpene og fikk fylt vann paa de gule jerrykannene. Dette ble vi forklart at er en kort vei til pumpene, men i stekende sol foltes dette mer enn langt nok. Som man ser paa bildet til venstre er vi en gjeng som gikk sammen for aa hente vann, noe som baade var sosialt og effektivt da man trengte mye vann i de neste fasene av mursteinslagingen.

Ved vannpumpene var det som man ser av bildet (til hoyre) folksomt og trangt om plassen, men alle fikk det reine vannet de trengte og kunne vende fornøyde hjem og tilbake til arbeidet, det vaere seg husarbeide eller dugnad med mursteiner for oyet. Det aa ha tilgang paa rent vann er utrolig viktig, og er en del av det arbeidet Rwanda Rode Kors fokuserer paa i samarbeid med regjeringen. Flere steder i sorprovinsen er det satt igang vannprosjekter og disse gir rent vann til mange tusen mennesker i omraadet.

Turen ned til pumpeområdet gikk veldig greit, men turen tilbake, opp bakkene vi hadde forsert på vår vei ned var tunge på tilbaketuren der vi bar jerrykanner fylt til randen av vann. Men med godt mot og dugnadsaanden friskt i minnet saa gikk turen fort. Dette er arbeidsoppgaver som lokalbefolkningen utforer hver dag, opptil flere ganger om dagen, noe det virkelig staar respekt av. Merkelig hvor lett det er aa ta tilgangen paa vann forgitt fordi vi i Norge er heldige som har innlagt vann.

JORD

Når vannet var på plass kunne neste del av prosessen begynne. Jord og vann i tillegg til gress og strå gjorde en god leire for å lage mursteiner, ved å blande godt var det klart for fordelingen av massen. Bildet til hoyre viser hvordan vannet vi har hentet blir brukt til aa lage den leiren som senere skulle bli til murstein.



Neste jobben Camilla og meg tok del i denne dagen var å bære leir klumper fra leirdepotet til formene der mursteinene tok form. Som bildene viser fikk vi også ta del i den faktiske mursteinslagingen i form av å putte leire ned i en form og stappe den skikkelig for så å løfte vekk formen for saa aa begynne på nytt.
MURSTEIN


Totalt denne varme dagen i desember ble det laget 120 mursteiner, som etter 3 dager i solen har tørket så godt at de kan begynne å ta form som et hus. Disse steinene skal brukes til å lage et kjøkken og en latrine som et lite anneks til det huset som allerede er oppført. Til et hus trenger man ca. 3000 mursteiner, så de 120 som ble laget denne dagen er kun første skritt i veien mot et nytt og mer solid hus som kan gi en ny start til et barn og dets familie.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei carina vil bare ønske deg et godt nytt år.mange fine og intersante innlegg du skriver.
kjempe artig å følge med.
hilsen fra oss 25.

Anonym sa...

Godt nytt år skatt:)