fredag 16. januar 2009

Barn i krig

Barnesoldater
Når tv-bildene ruller over skjermen og viser barn som har det vondt, så er det hjerteskjærende. Ofte er disse bildene tatt av barn i et eller annet av de mange konfliktområdene i verden idag, og når man da i samme tv-innslag også får se barn som bærer geværer eller andre type våpen går det minst like inn på meg. Bruken av mindreårige som deltakere i væpnede konflikter er ikke et nytt fenomen, men det er et stort problem.

Mellom april 2004 og oktober 2007 var barn involvert som soldater enten i regjeringsstyrker eller ikke-statelige styrker i 19 land eller områder i verden, det melder Koalisjonen for å stoppe bruken av barnesoldater i sin 2008 rapport om barnesoldater.(se link for den sterke rapporten: http://www.childsoldiersglobalreport.org/content/facts-and-figures-child-soldiers). Denne rapporten gir et innblikk i hvor barn blir benyttet som soldater idag, hvilke kanaler som er de vanligste i forhold til rekruttering og hvordan man kan jobbe for å reintegrere tidligere barnesoldater og hva som er 'veien videre' i forhold til aldersgrenser og det arbeidet som gjøres for å begrense denne forferdelige formen for soldater.

16 Januar 2009 stod denne artikkelen på VG nett: "Denne krigeren er maksimun 14 år gammel" og den gir et lite innblikk i denne typen soldater og krigere som blir tatt i bruk i diverse konflikter rundt omkring i verden idag.
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=539879

15 år i Genevekonvensjonene og FNs barnekonvensjon (valgfri protokoll)
Internasjonal humanitær rett (krigens folkerett) i tillegg til barnekonvensjonen sier at barn fra 15 år og oppover kan rekrutteres som soldater, men at barn under 15 år er ulovlige å benytte i militæroperasjoner.
Dette kan virke veldig rart da man i barnekonvensjonen er barn frem til fylte 18 år (om ikke landets nasjonale lover har vedtatt en annen alder), så hvordan er det da mulig at personer som enda ikke har lov å stemme ved valg har lov å delta i kamphandlinger og drepe? Grunnen er så enkel at når man skulle fremforhandle reglene for bruken av barnesoldater ikke klarte å bli enige om en høyere minstealder enn 15 år. Den internasjonale straffedomstolen gjør det klinkende klart at det er en krigsforbrytelse å innkalle eller på noen som helst måte rekruttere barn under 15 år til å delta aktivt i kamphandlinger.

Annet materiale:

P.W Singer (2006). Children at War. University of California Press
Unicef (2008). State of the Worlds Children 08. Unicef.
Koalisjonen for å stoppe bruken av barnesoldater (2008). Child Soldiers. Global Report 2008. (se linken overfor, der kan man også søke opp forskjellige land inkludert Rwanda).
Røde Kors (2009). Barnesoldater. Link: http://www.redcross.no/Article.asp?ArticleID=7688

Ingen kommentarer: